"Sözlerin en doğrusu Allah'ın kelamı, yolların en hayırlısı Muhammed'in sallallahu aleyhi ve sellem yoludur. Dinde her sonradan çıkarılan şey bid'attir. Her bid'at sapıklıktır ve her sapıklık da cehennemdedir." (muslim 867)

23 Şubat 2019 Cumartesi

28- Sünnetten Bağımsız Olarak Kur’ân İle Yetinmek

28- Sünnetten Bağımsız Olarak Kur’ân İle Yetinmek

Allah Teala şöyle buyurmuştur:

“Sana da, insanlara, kendilerine indirileni açıklayasın diye zikri indirdik. Belki onlar da düşünürler.”(Nahl 44)

Ukbe b. Amir el-Cuhenî radıyallahu anh’den: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu işittim:
,
“Ümmetimin helaki Kitap ve süt hakkında olacaktır.” Dediler ki:

“Ey Allah’ın Rasulü! Kitap ve süt nedir?” Şöyle buyurdu:

“Kur’anı öğrenirler ve Allah Azze ve Celle’nin indirdiğinden başkasıyla yorumlarlar. Sütü severler, cemaatleri ve Cuma’ları terk ederek bedevileşirler.”1

İbn Abdilberr bu hadis için şu başlığı koymuştur: “Sünneti bilmeden Kur’anı yorumlayan veya düşünen kimse hakkında” Sonra bu başlığın altında şöyle demiştir:

“Bidat ehl-i sünnetlerden uzaklaşma konusunda birleşmiş ve Kitab’ı sünnetin açıkladığından başka bir şekilde yorumlamışlardır. Başarısızlıktan Allah’a sığınırız. O’ndan başarı ve korunma dileriz.”

Cabir radıyallahu anh’den: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki:
,
“Belki birinize benim hadisim getirildiğinde koltuğuna yaslanır da: “Bunu bırakın, biz Allah’ın kitabında bulduğumuza tabi oluruz” der.” Diğer rivayette:

“Yakında karnı tok bir kimse rahat koltuğuna yaslanmış bir halde, kendisine benden bir hadis ulaştırıldığında: “İşte Allah’ın kitabı! Onda helal bulduğumuzu helal, haram bulduğumuzu haram sayarız” der…”2



1 Sahih. Bkz.: es-Sahiha (2778)
2 Sahih ligayrihi. Ebu Ya’la (3/346) Hatib, el-Fakih (260) Hatib el-Kifaye (11, 12) Herevi Zemmu’l Kelam (210, 213) İbn Abdilberr Camiu Beyani’l-ilm (1227) et-Temhid (1/152) Taberani Evsat (8/290)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder