"Sözlerin en doğrusu Allah'ın kelamı, yolların en hayırlısı Muhammed'in sallallahu aleyhi ve sellem yoludur. Dinde her sonradan çıkarılan şey bid'attir. Her bid'at sapıklıktır ve her sapıklık da cehennemdedir." (muslim 867)

15 Ocak 2019 Salı

16- Hakkı Gizlemek

16- Hakkı Gizlemek

Allah Teala şöyle buyurmuştur:

“Hakkı batılla karıştırıp, onu bile bile gizlemeyin.” (Bakara 42)

“Zulmedenler, sözü kendilerine söylenenden başka bir şekle çevirmişlerdi de, biz de o zalimlerin üzerine, fasıklık etmelerinden dolayı gökten bir azab indirmiştik”(Bakara 59)

“İndirdiğimiz apaçık delilleri ve irşat yollarını Kitapta insanlara açıklamamızdan sonra gizleyenler, işte onlara, hem Allah lanet eder, hem de lanet edebilecek olanlar lanet ederler. Ancak tevbe edenler, ıslah olanlar ve (doğruyu) açıklayanlar müstesna.”(Bakara 159-160)

Abdullah b. Amr b. el-As radıyallahu anhuma’dan Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Kim bir ilim gizlerse Allah onu kıyamet gününde ateşten bir gem ile gemler.”1

Ebu Hureyre radıyallahu anh’den: Nebi sallallahu aleyhi ve sellem  şöyle buyurdu:

“Kim Allah’ın veçhi istenen bir ilmi dünyalık bir nasibe ulaşmak için öğrenirse cennetin kokusunu duyamaz.”2

İbn Teymiyye şöyle demiştir: “Hiçbir bid’atçi yoktur ki kendisine muhalif olan nasları gizlemek istemesin veya bunların rivayet edilmesine buğz etmesin. Nitekim seleften biri şöyle demiştir: “Bid’at çıkaran kimse yoktur ki, onun kalbinden hadisin tadı çıkarılmasın.”3

Ehl-i Sünnet rivayetlerden lehlerine olanı da, aleyhlerine olanı da yazar, hakkın tamamını söyler ve ondan hiçbir şeyi gizlemeden insanları buna davet ederler. Şer’i maslahat için hakkın bazısını söylemeyi bir süre erteleseler de, fitneden emin olunduğu zaman bunu söylerler.





1 Sahih. İbn Hibban (1/298) Hakim(1/182)
2 Sahih. İbn Hibban (1/279) Ahmed (2/338) Ebu Davud (3664) İbn Mace (252)
3 Deri’t-Tearuz (1/221)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder