"Sözlerin en doğrusu Allah'ın kelamı, yolların en hayırlısı Muhammed'in sallallahu aleyhi ve sellem yoludur. Dinde her sonradan çıkarılan şey bid'attir. Her bid'at sapıklıktır ve her sapıklık da cehennemdedir." (muslim 867)

1 Ocak 2019 Salı

13-Zanna Tabi Olmak



13-Zanna Tabi Olmak



Allah Teala şöyle buyurmuştur:

“Onlar ancak zanna ve nefislerinin arzusuna uyuyorlar. Halbuki kendilerine Rableri tarafından yol gösterici gelmiştir.” (Necm 23)

“Halbuki onların bu hususta hiç bilgileri yoktur. Sadece zanna uyuyorlar. Zan ise hiç şüphesiz hakikat bakımından bir şey ifade etmez.” (Necm 28)

“Ve dediler ki: Rahman dileseydi biz onlara tapmazdık. Onların bu hususta bir bilgileri yoktur. Onlar sadece yalan söylüyorlar. Yoksa bundan önce onlara bir kitap verdik de ona mı tutunuyorlar? Hayır! “Sadece, biz babalarımızı bir din üzerinde bulduk, biz de onların izinde gidiyoruz” derler. Senden önce de hangi memlekete uyarıcı göndermişsek mutlaka oranın varlıklıları: Babalarımızı bir din üzerinde bulduk, biz de onların izlerine uyarız, derlerdi. “Ben size, babalarınızı üzerinde bulunduğunuz(din) den daha doğrusunu getirmişsem (yine mi bana uymazsınız)?” deyince, dediler ki: Doğrusu biz sizinle gönderilen şeyi inkar ediyoruz.”(Zuhruf 20-24)

                Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem de ümmetini zandan sakındırarak şöyle buyurmuştur:

“Sizleri zandan sakındırırım. Zira zan, sözlerin en yalanıdır.”1




1 Sahih. Buhari (6066) Muslim (2563)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder